søndag 3. mai 2009

Nesle

I dag har jeg laget urtesalt med nesle:
Ca 1 liter friske nesleskudd
to-tre blader av løpstikke
1-2 hvitløk (jeg brukte 2 kinesiske hvitløk)
Urtene skylles og tørkes. Hvitløken skrelles. Has i foodprosessor der det knuses sammen med en kilo salt. Når urtene er finmalt bres saltet i langpanne for å tørkes ove natten ved ca. 50 grader. Når saltet er knusktørt males det på nytt i foddprosessoren før det has på tørre rene glass.

Brennesle er for meg ikke et irriterende ugress, men en nyttig og allsidig vekst, næringsrik og full av mineraler. Jeg lar den vokse to steder i hagen, høster unge skudd og lager urtesalt og neslesuppe. Unge skudd kan fryses for vinterbruk.



Når nesle klippes skyter den nye skudd, som kan høstes til mat.

Nesle er verdifull i økologisk hagebruk. Jeg lager neslevann. Det både gjødsler og virker forebyggende mot sykdom på plantene. Fyll et kar med friske skudd, fyll på vann så det dekker. La stå i en fjorten dagers tid, rør om nå og da. Det lukter ille, så plasser karet unna hus og sitteplass.
Blandes ut 1:10 og sprøytes/vannes på plantene.

Nesle i hagen er viktig for sommerfuglene. Neslesommerfuglens larver er avhengig av nesle for å vokse opp.

Nesle er også en viktig indikatorplante på næringsrik jord.

Ingen kommentarer: