tirsdag 28. april 2009

Ramsløk og mesterrot


Ramsløk (Allium ursina)

Jeg fikk endelig tak i ramsløk i fjor. Har gått spent og sett etter den, og endelig - når jeg begynte å tvile på om den kom, der var det små grønne spirer! Har ikke hjerte til å høste stort i år, men neste år blir det ramsløksalt. Heldigvis er den kjent for å bre seg som ugress. Planten lukter hvitløk og er også kjent som vikingens hvitløk. Den smaker som en blanding av hvitløk, purre og gressløk. Kan brukes som smaksetter i kryddersmør, salat, pesto, gryter etc.





Mesterrot er en annen favoritt, en gammel klosterplante innført i middealderen. Den ble tatt fra klosterhager til bondehagen, men er i dag nesten forsvunnet. Mesterrot er et fortidsminne som bør vernes. Jeg har plantet den i hagen.
I middelalderens legekunst sto mesterrot høyt i kurs. Roten skulle være virksom mot fordøyelsesplager, kolikk og nyrestein.
I en svensk urtebok fra 1642 står det at mesterrot tygges og holdes i munnen for å rense hjernen, og at et stykke mesterrot med salt på fastende hjerte styrker magen og beskytter mot pest.

Ingen kommentarer: