søndag 12. april 2009

Vår og kvann i hagen

Endelig vår! Så mye snø som i vinter kan jeg ikke huske det har vært i hagen.

Det har vært stille på bloggen min, november er vel ikke den beste tiden å starte på. Men da har man tid.

Hagesyssel nå er å plukke kvist etter vinterstormene som jeg brenner på bålet. En hage i skogen gir store mengder kvist!
Men grankvistene sparer jeg. De skal gi kompost til nytt rhododendronbed.

Julerosen blomstrer vakkert og tulipanløkene er på full fart opp. Hvitveis og blåvei står i knopp, det er godt å leve.

Kvann er min favoritturt! Den kommer tidlig og kan brukes til så mye. Snaps, kandiserte stilker, tørket i urtesalt, som urt i salaten. Også roten kan spises, men det har jeg ikke forsøkt.
Ofte har jeg funnet den spirende i januar, men i år kom først barfrost, så snø. Men nå står den der med friske grønne spirer og gir bud om friske urter fra hagen.






Kvann er dessuten eneste urt som er eksportert fra Norge til det øvrige Europa, hovedsaklig for dens pestbekjempende egenskaper. Den ble dyrket allerede i vikingtid. Hver gård hadde sin kvannegard og det var strenge straffer for å stjele kvann.

Kvann sies å ha mange legende egenskaper.

Urten er hovedingrediens i Benediktinerlikør. Oppskrift på snaps finner du på nettstedet Krydderdram (norsk) og Forenede Dram Bryggere (dansk)


Ingen kommentarer: