torsdag 27. mai 2010

Myske

Jeg har masser av myske i hagen. Jeg var på jakt etter den i mange år uten hell, og i 1994 stjal jeg en liten avlegger i en hage. Den er vakker i bladverket, frisk grønn og dufter godt. Nå i mai blomstrer den med små hvite blomster. Det er en flott bunndekker under busker. Liker seg i skygge, sur jord og vanlig jord, og den utkonkurrerer ikke naboplanter selv om den sprer seg raskt.



Myske blir brukt i Tyskland for å krydre hvitvin i mai, kalles Maitrink.

Uttrekk av blader i fotbad sies å lindre trette, ømme føtter. Den ble brukt i klesskap for å gi godlukt til tøyet og holde utøy borte.

Myske brukes i en vårlig snaps. Man lager et uttrekk med 45 % vodka eller annen sprit på blader og blomster. La det trekke i 3-4 dager og sil av. Fortynnes 1:4. Smaker av vår.

I 2008 var jeg på Chelsea Flower Show i London og tok dette bildet av myske i krukker. Siden har jeg brukt den i krukker i hagen, enten alene eller i samplantinger med Fuchsia eller andre skyggetålende vekster.


mandag 24. mai 2010

Hage i vekst

Det gror så jeg nesten kan se det. Hostaer, liljer og masse andre stauder er i god vekst. Bedene ser alltid så stusselige ut tidlig på våren, og jeg føler en blending av mismot og forventning når jeg rusler i hagen.
Men så - det blir mai, alt skyter fart og hage-iveren våkner for fullt!














Nå blomstrer den vakre begerlønnen (Glaucidium Palmatum) i sart rosa. Nydelig! Den står litt malplassert og etter blomstring skal den flyttes til skoghagen.
Der den står nå skal jeg grave ut og plante ny rosehekk kantet med lavendel og lammeøre.

I skoghagen har ramsløken spredd seg, og jeg har laget 2,5 kg. grønt deilig ramsløksalt. Urtene for øvrig har klart vinteren bra. Løpstikke står friskt grønn klar til å høstes. Det er nå det er best å ta den. Jeg klipper skudd og fryser ned i plastpose så har jeg til supper, gryter og kryddersalt senere på året.


    Skoghagen nå i slutten av mai.

Nå er dessuten to nye plantekasser klar til grønnsaksdyrking. Det blir poteter og dill i den ene, Juno og mandelpoteter. I den andre grønnkål, bønner, squash, reddik, sukkerert osv.

Utekjøkkenet er flyttet under tak og det skal lages en to meter lang urte/salatkasse i tilknytning til benken - med ruccola, salat og masse urter.

Jeg planter stadig nye stauder og busker. Har stor hage på 5 1/2 mål så det er plass til masse. Nå venter jeg på  en sending fra planteliste.net. Anbefales! Flotte sunne planter og andre enn de helt vanligste.

Rundt et gammelt Åkerø-tre satte jeg i går 2 klematis (Durandii og Zoin) og en New Dawn rose. Det står en klematis der fra før, blå, som jeg har glemt hva heter. I mellom skal jeg sette gammelrosa stjerneskjerm. De blomstrer vakkert og lenge.