fredag 8. mai 2009

Georginer



Jeg har kjøpt nye georgineknoller i Dublin. Bishop of Llandaff med vakkert mørkt bladverk. Og så har de nokså enkle blomster i nydelig rødfarge, det liker jeg. Skal plante dem sammen med Praktsolhatt (Rudbeckia Goldsturm), en favoritt fordi den blomstrer nydelig gyllengult fra august til frosten kommer. Tror de vil ta seg godt ut sammen. Knollene har jeg plantet i potter i dag for at de skal komme tidligere i blomst. Må bare ta dem inn om natten for å unngå frost.


Har dessuten plantet gulbladet krypfredløs (Lysimachia nummularia aurea) i potte og hengt i ampel på veggen. Krypfredløs gjør seg godt i ampler og krukker. I fjor hadde jeg den i en liggende krukke på en fjellhylle der den "rant" vakkert nedover!

Nå skal jeg ut og så gul squash (courgette F1 Atena), også den kjøpt inn på ferie i Dublin.

søndag 3. mai 2009

Nesle

I dag har jeg laget urtesalt med nesle:
Ca 1 liter friske nesleskudd
to-tre blader av løpstikke
1-2 hvitløk (jeg brukte 2 kinesiske hvitløk)
Urtene skylles og tørkes. Hvitløken skrelles. Has i foodprosessor der det knuses sammen med en kilo salt. Når urtene er finmalt bres saltet i langpanne for å tørkes ove natten ved ca. 50 grader. Når saltet er knusktørt males det på nytt i foddprosessoren før det has på tørre rene glass.

Brennesle er for meg ikke et irriterende ugress, men en nyttig og allsidig vekst, næringsrik og full av mineraler. Jeg lar den vokse to steder i hagen, høster unge skudd og lager urtesalt og neslesuppe. Unge skudd kan fryses for vinterbruk.



Når nesle klippes skyter den nye skudd, som kan høstes til mat.

Nesle er verdifull i økologisk hagebruk. Jeg lager neslevann. Det både gjødsler og virker forebyggende mot sykdom på plantene. Fyll et kar med friske skudd, fyll på vann så det dekker. La stå i en fjorten dagers tid, rør om nå og da. Det lukter ille, så plasser karet unna hus og sitteplass.
Blandes ut 1:10 og sprøytes/vannes på plantene.

Nesle i hagen er viktig for sommerfuglene. Neslesommerfuglens larver er avhengig av nesle for å vokse opp.

Nesle er også en viktig indikatorplante på næringsrik jord.